Logical and numerical ability

Logical and numerical ability sample questions and answers 2021

logical and numerical ability very important topic of most of the exams like gate , isro , Cat , Mat and other entrance, technical and governmental examination. Here I am providing a some logical and numerical ability questions . So practice these questions .

Logical and numerical ability

1. If p is wife of A , S brother Of P And T is Daughter Of A then What is T to S

A. Sister

B. Brother

C. Nice

D. None of these

Answer. C

2. A number when Divided by 195 gives a reminder 47 . The remainders when the same is divided by 16 and 13 are respectively.

A. 2 & 3

B. 2 & 8

C. 5 & 7

D. 4 & 5

Answer. D

3. The Missing terms of series

4 , 16 , 36 , 64 , 100 , ?

A. 144

B. 156

C. 179

D. 191

Answer. A

4. Complete the missing terms

A , Z , B , Y , C , ?

A. W

B. X

C. V

D. M

Answer. B

5. A men Walks 30 metres towards south . Then turning to his right he walks 30 m . Then turning to his left he walks 20 m . Again turning to his left he walks 30 m . How far is he from his Starting Position.

A. 30 m

B. 40 m

C. 50 m

D. 80 m

Answer. C

Check also

one word substitution Number series
rrb ntpc gk Banks Tagline

6. If the discount of Rs. 3050 be equal to the simple interest Rs. 3000 for same time and rate of interest is 5 % per annum, then time is

A. 2 months

B. 4 months

C. 3.3 months

D. 4.5 months

Answer. B

7. The Cost Price Of 10 Articles is equal to the selling price of 9 article. The profit percent is

A. 12. 2 %

B. 10.2 %

C. 11.5 %

D. 11. 1 %

Answer. D

8. Match is related to win in the same way as Examination is related to

A. Prepare

B. Success

C. Write

D. Appear

Answer. B

9. Find missing terms of given series

7 , 13 , 20 , 22 , 34 , 32 , 49 , ?

A. 42

B. 40

C. 43

D. 56

Answer. C

10. The smallest number which is divisible by 12 , 15 and 20 and is a perfect square.

A. 3600

B. 1600

C. 400

D. 900

Answer. D