gk questions

RRB NTPC previous year gk questions and answers 2021

We have collected a previous year asked rrb ntpc gk questions and answers which we are providing in this article.

rrb ntpc previous year gk

RRB NTPC General knowledge questions and answers based on mcqs .

1. The international literacy day is observed on
A. 11 July
B. 3 May
C. 8 April
D. 8 September
Answer. D

2. Water gas is prepared by passing steam over red hot
A. Nitrogen
B. Aluminium
C. Carbon
D. None of these
Answer. C

3. Permanent hardness in water due to
A. Magnesium sulfate
B. Sodium chloride
C. Nitrogen dioxide
D. Oxygen sulfate
Answer. A

4. Which of the following is a most malleable metal
A. Aluminium
B. Silver
C. Tungsten
D. Gold
Answer. D

5. Purest Form of Coal is
A. Peat
B. Lignite
C. Anthracite
D. None of these
Answer. C

6. Corrisen is due to
A. Reduction
B. Oxidation
C. Erosion
D. None of these
Answer. B

7. Gun metal is an alloy of
A. Cu , Zn and Sn
B. Cn and Zn
C. Cu and Sn
D. Zn and Cu
Answer. A

8. The Inorganic content present in enemal
A. 90 %
B. 96 %
C. 85 %
D. 1 %
Answer. B

9. Which element has the highest ionization energy
A. Oxygen
B. Neon
C. Argon
D. Helium
Answer. D

10. Which element has the lowest second ionization energy
A. Beryllium
B. Krypton
C. Nitrogen
D. Barium
Answer. A

11. Ionization energy of sodium is
A. 201 KJ/Mol
B. 496 KJ/Mol
C. 345 KJ/Mol
D. 558 KJ/Mol
Answer. B

12. Nylon is Classified as a
A. Polyether
B. Polyester
C. Polyamide
D. None of these
Answer. C

13. The PH Scale Range from
A. 0 – 14
B. 0 – 7
C. 0 – 10
D. 0 – 15
Answer. A

14. On which temperature celsius and fahrenheit are same
A. 30° c
B. 45° c
C. – 40° c
D. – 20 c
Answer. C

15. Which of the following has the least energetic molecules
A. Solid
B. Gas
C. Liquid
D. None of these
Answer. A

16. The number of nuclei present in a zygote is
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer. B

17. The number of isomers of pentane is
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Answer. C

18. Which gas is used in hot air balloons because it is lighter than air
A. Helium
B. Hydrogen
C. Both a & b
D. Neither a or b
Answer. C

19. What is the effect of excessive transpiration in plants
A. Fast Growth
B. Wilting
C. Yellow Leaves
D. None of these
Answer. B

20. The hindustan Shipyard is located at
A. Mumbai
B. Nagpur
C. Vishakapatnam
D. New Delhi
Answer. C

21. Hematology is Study of
A. Blood
B. Bones
C. Liver
D. None of these
Answer. A

22. Tricholgoy is the Study of
A. Kidney
B. Lungs
C. Hearts
D. Hair
Answer. D

23. How many periods and groups in periodic table
A. 7 Periods and 18 Groups
B. 18 Periods and 7 Groups
C. 7 Periods and 7 Groups
D. 18 Periods and 18 Groups
Answer. A

24. Which Metal is liquid at room temperature
A. Iron
B. Mercury
C. Copper
D. Lead
Answer. B

25. Pakistan shares maritime border with
A. Nepal
B. China
C. Oman
D. Bhutan
Answer. C

26. Radcliffe line is boundary between
A. India and Nepal
B. India and Pakistan
C. India and Sri Lanka
D. India and China
Answer. B

27. Where is the Headquarters of UNFCCC
A. London, United kingdom
B. New York, United states
C. Mumbai, India
D. Bonn, Germany
Answer. D

28. Where is the headquarters of northern command of indian army
A. Raipur
B. Surat
C. Udhampur
D. Agra
Answer. C

29. Where is the Headquarters of Border Security Force
A. Ranchi
B. Mumbai
C. Pune
D. New Delhi
Answer. D

30. Brussels capital of which country
A. Belgium
B. New Zealand
C. France
D Albania
Answer. A

31. In which country is mount etna located
A. Australia
B. Norway
C. South Africa
D. Itlay
Answer. D

32. India’s territorial limit towards the sea is
A. 12 Nautical Miles
B. 8 Nautical Miles
C. 5 Nautical Miles
D. 3 Nautical Miles
Answer. A

33. Aluminium is manufactured from
A. Copper
B. Bauxite
C. Magnet
D. None of these
Answer. B

34. Which metal is best conductor of electricity
A. Silver
C. Gold
C. Tin
D. None of these
Answer. A

35. Insulin is generated in which gland
A. Kidney
B. Hearts
C. Liver
D. Pancreas
Answer. D

36. Hydrochloric acid is made up of
A. Hydrogen chloride
B. Carbon dioxide
C. Sulphur dioxide
D. None of these
Answer. A

37. Granite is an example of which type of rock
A. Igneous rocks
B. Metamorphic rocks
C. Sedimentary rocks
D. None of these
Answer. A

38. Chemical symbol of platinum
A. P
B. Pt
C. Pl
D. Pa
Answer. B

39. Who discovered platinum
A. Antonio de ulloa
B. Henry Cavendish
C. Norman Lockyer
D. None of these
Answer. A

40. Boron has how many valence electrons
A. 2
B. 3
C. 4
D. 6
Answer. B

41. Indian institute of pulses research is located at
A. Kanpur
B. Bhopal
C. Mumbai
D. Chandigarh
Answer. A

42. Directorate of weed science research is located at
A. Indore
B. Ranchi
C. Jabalpur
D. None of these
Answer. C

43. Wildlife research institute of india is located at
A. Dehradun
B. Jhansi
C. Amritsar
D. Nagpur
Answer. A

44. The Central rice research institute of india is located at
A. Hyderabad
B. Cuttack
C. Jaipur
D. Kolkata
Answer. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *